dieren-europa-laplanduil-pasfoto Even voorstellen Laplanduil
Ik lijk wel een zacht bolletje, dat komt omdat mijn omvang vooral bestaat uit veren. Deze beschermen mij tegen kou en insecten. Ik heb korte ronde vleugels en een behoorlijk lange staart.

Door die combinatie kan ik makkelijk tussen de bomen heen manoeuvreren en goed jagen. Ik zit graag in dichte sparren en pijnboombossen maar jagen doe ik liever op open terrein.

Ze zeggen dat ik de grootste Uil ter wereld ben. Ik ben wel een beetje lui. Ik bouw geen eigen nest, maar hergebruik het oude nest van een andere grote vogel.
Knaagdieren zoals muizen, en ik ben ook dol op kleine vogels.
Mijn leefgebied: Europa, Noord Amerika, Azië

Laplanduil

Ik kan indrukwekkend goed horen, vanaf 150 meter hoogte kan ik een muis onder 30 cm sneeuw horen ritselen.
dieren-europa-laplanduil-hoofdafbeelding

Strix Nebulosa

Klasse: Vogels
Orde: Uilen
Familie: Uilen
Leuk weetje
Hoewel de Laplanduil bijna even groot is als de Oehoe, weegt hij maar de helft.
dieren-europa-laplanduil-fact-01
Zo groot ben ik:
59 tot 85 cm
Mijn gewicht:
580 tot 1900 g
Broed-/draagtijd:
28-30 dagen
Aantal jongen:
3-6 eieren
Zo oud wordt ik:
16-18 jaar
Mijn status bij de IUCN:
Niet bedreigd
Leuk weetje
Onmiddellijk na het uitvliegen, moeten de witte, wollige jongen hun snavel en voeten gebruiken om terug te klimmen in de boom.
dieren-europa-laplanduil-fact-02