dieren-europa-damhert-pasfoto Even voorstellen Damhert
Damherten zijn vegetariërs. We zijn de hele dag bezig met eten. Dit doen we in groepjes (roedels) van vijf tot zeven herten. De vrouwen en kinderen leven gescheiden van de mannen.

Een opvallend kenmerk, waarmee we ons van andere herten onderscheiden, is het scho elgewei. Hierbij zijn de einden van de takken met elkaar verbonden door platen. Alleen de mannetjes dragen een gewei.

In Nederland leven we op de Veluwe, in de duinen en op kinderboerderijen en hertenkampen. Er ontsnappen wel eens een paar Damherten, zodat er verspreid over Nederland verscheidene groepjes
voorkomen, in vrijwel elke provincie.
Grassen, jonge bladeren, bessen (rozenbottel, braam, bosbes), eikels, granen, wortelen en ‘s winters schors, hulst en heide.
Mijn leefgebied: Europa (alle continenten, behalve Antarctica)

Damhert

Dit is nu een schoffelgewei.
dieren-europa-damhert-hoofdafbeelding

Dama dama

Klasse: Zoogdieren
Orde: Evenhoevigen
Familie: Herten
Leuk weetje
De meeste kans om een Damhert in het wild te zien, is in de ochtend- of avondschemering. Als je op een afstandje stil blijft kijken is hij goed te zien.
dieren-europa-damhert-fact-01
Zo groot ben ik:
130 - 190 cm
Mijn gewicht:
45 - 100 kg
Broed-/draagtijd:
229 - 237 dagen
Aantal jongen:
1
Zo oud wordt ik:
30 jaar
Mijn status bij de IUCN:
Niet bedreigd
Leuk weetje
Tijdens de bronstijd gaan de mannetjes gevechten aan voor een territorium. Meestal zijn dit schijngevechten.
dieren-europa-damhert-fact-02
Language