dieren-noordamerika-kalkoen-pasfoto Even voorstellen Kalkoen
Ik leef voornamelijk op de grond, maar ik slaap altijd op een hoger gelegen plek, bijvoorbeeld in een boom. Ik woon samen met andere Kalkoenen in een groep van zo’n 20 vogels. Tijdens het broedseizoen verlaten de mannetjes (zoals ik) de groep en zoeken een eigen territorium om vrouwtjes aan te trekken. Mannetjes Kalkoenen paren met meerdere vrouwtjes.

Ik heb ze niet precies geteld, maar ik heb bijna 6000 veren, verspreid over mijn hele lichaam. Het verschil tussen de mannetjes en vrouwtjes is vooral aan de kleur te zien: mijn veren zijn veel kleurrijker dan die van
de vrouwtjes.
Ik ben een omnivoor, dat betekent dat ik zowel groente als vlees eet.
Mijn leefgebied: Noord-en Midden-Amerika

Kalkoen

Een volwassen Kalkoen kan ruim een meter hoog worden en tien kilo wegen.
dieren-noordamerika-kalkoen-hoofdafbeelding

Meleagris gallopavo

Klasse: Vogels
Familie: Fazantachtigen
Leuk weetje
De Pilgrim Fathers uit Europa namen Kalkoenen mee naar Noord-Amerika. Dat bleek niet nodig te zijn, omdat daar al familie van ons woonde; een grote, wilde soort (de ‘wild turkey’).
dieren-noordamerika-kalkoen-fact-01
Zo groot ben ik:
90-110 cm
Mijn gewicht:
4-10 kg
Broed-/draagtijd:
27-28 dagen
Aantal jongen:
1-13 eieren
Zo oud wordt ik:
13 jaar
Mijn status bij de IUCN:
Niet bedreigd
Leuk weetje
Het grootste deel van het jaar leven Kalkoenen in groepjes van ongeveer 20 vogels.
dieren-noordamerika-kalkoen-fact-02
Language