dieren-zuidamerika-bruine-kuifkapucijnaap-pasfoto Even voorstellen Bruine kuifkapucijnaap
Ik ben een Bruine Kuifkapucijnaap. Dat ik bruin ben is wel duidelijk. Maar die kuif ? Ja hoor, op mijn voorhoofd staat een bos lange, verharde haren die ik rechtop kan zetten als een soort pruik.

Verder heb ik een ruwere vacht en zijn mijn staart en ledematen korter en dikker dan de meeste andere Kapucijnapen. Ik leef voornamelijk in het tropisch regenwoud en in de bergbossen. Overdag ben ik lekker actief, bijvoorbeeld met het zoeken naar voedsel. Ik ben super chill, behalve als het om eten gaat.

Zodra meerdere groepen een voedselrijke boom zien, barst de boom en proberen we elkaar, onder leiding van dominante mannetjes, weg te jagen. ‘s Nachts vind je mij in een holle boom of tussen dichte takken.
Ik eet vooral vruchten en zaden maar ook wel insecten, vogels, eieren, reptielen en vleermuizen.
Mijn leefgebied: Zuid-Amerika

Bruine kuifkapucijnaap

We vermaken ons prima in het Van Blanckendaell Park, jij toch ook? Je kunt ons het hele jaar door bezoeken.
dieren-zuidamerika-bruine-kuifkapucijnaap-hoofdafbeelding

Cebus apella

Klasse: Zoogdieren
Orde: Primaten
Leuk weetje
De grootste vijanden van de Bruine Kuifkapucijnapen zijn grote roofvogels, ze zijn daar zelfs zo bang voor dat ze ook alarm slaan bij ongevaarlijke vogels.
dieren-zuidamerika-bruine-kuifkapucijnaap-fact-01
Zo groot ben ik:
32-56 cm
Mijn gewicht:
1,9-4,8 kg
Broed-/draagtijd:
180 dagen
Aantal jongen:
1-2
Zo oud wordt ik:
45 jaar
Mijn status bij de IUCN:
Niet bedreigd
Leuk weetje
Ze zijn heel behendig met hun staart. Die houdt hen in evenwicht en helpt hen bij het vasthouden aan takken.
dieren-zuidamerika-bruine-kuifkapucijnaap-fact-02
Language